Ojczyzną tego małego ptaka z rodziny astryldowatych jest Australia. Zeberki zasiedlają prawie cały kontynent. Od wielu lat są bardzo popularnymi i chętnie hodowanymi ptakami ozdobnymi.

Dzikie zeberki mogą przeżyć bez wody nawet około 2 tygodni. Jednak nie należy tak eksperymentować z ptakami hodowlanymi. Straciły one wytrzymałość swoich dzikich przodków. Zeberki hodowane w klatkach mają większe potrzeby pokarmowe i są mniej odporne na zmiany temperatur.

Podstawowy pokarm zeberek powinna stanowić mieszanka różnych gatunków prosa z dodatkiem kanaru, murzynka, łuskanego owsa i nasion traw. W sklepach zoologicznych jest szeroka gama gotowych mieszanek dla zeberek. Polecamy, zobacz tutaj. Jako dodatek należy podawać skiełkowane proso, mieszankę jajeczną, biszkopt, zielonki, tartą marchewkę oraz jabłko. Zeberkom nigdy nie powinno zabraknąć sepii i pokruszonych, gotowanych skorupek kurzych jaj.

Zeberki są bardzo towarzyskimi ptakami. Często żyją w stadach liczących od 10 do 100 osobników.

K.K.

1