Niedobór lub nadmiar jakiegoś składnika pokarmowego może różnie się objawiać u poszczególnych gatunków ptaków. Niedobory lizyny u drobiu objawiają się odbarwieniami piór, które u papug nie występuje. Ale np. niedobory substancji mineralnych i witaminy D u wszystkich gatunków ptaków powodują krzywicę.

Jednak w dzisiejszych czasach, w dobie dostępności szerokiej gamy dodatków mineralnych i witaminowych dla ptaków, hodowcy powinni zwrócić uwagę na nadmiar niektórych składników pokarmowych w diecie ich podopiecznych.

Nadmiar witaminy A w diecie jest bardziej niebezpieczny niż jej niedobór. Często zdarza się, że nadmiar tej witaminy jest błędnie rozpoznany i hodowca zwiększa jej dawkę w diecie ptaków. Dochodzi wówczas do osłabienia wzroku, braku apetytu, obrzęku spojówek, stanów zapalnych jamy dziobowej i nozdrzy, osłabieniu ulegają również kości, dochodzi do stanów zapalnych skóry oraz zaburzeń funkcji wątroby.

Ary hiacyntowe i ararauny są ptakami bardzo wrażliwymi na nadmiar witaminy D3. Mogą u nich wystąpić obrzęk nerek, u osobników młodych zatrzymanie pokarmu w wolu, , wymioty oraz skaza moczanowa. Z nadmiarem tej witaminy jest związane zwiększone wchłanianie wapnia, co powoduje stopniowe wapnienie tkanek miękkich. Częstym objawem przedawkowania witaminy D3 jest także poliuria, czyli wielomocz.

Nadmiar witaminy E w diecie ptaków powoduje natomiast anemię, obniżenie krzepliwości krwi, demineralizację kości, a także zmniejszenie rezerw witaminy A w wątrobie.

Nadmiar wapnia w diecie ptaków zmniejsza wchłanianie innych składników z pokarmu co może prowadzić do rożnych zaburzeń metabolicznych. Jeżeli zawartość wapnia w diecie będzie przekraczać 2,5% to może to skutkować stanami zapalnymi nerek, skazą moczanową oraz brakiem apetytu. Bardzo szkodliwy jest również nadmiar magnezu w diecie ptaków. Powoduje on spowolnienie wzrostu i spadek ilości i jakości składanych jaj. Przedawkowanie selenu grozi natomiast spadkiem masy ciała, stanami zapalnymi skóry oraz negatywnie wpływa na wylęgowość jaj.

Często popełnianym błędem żywieniowym jest przekarmianie ptaków. Na otłuszczenie podatne są papużki faliste, kakadu różowe oraz amazonki. Jednak należy pamiętać, że otłuszczeniu ptaków sprzyja zbyt mała ilość ruchu. Mało urozmaicona i zbyt obfita dieta jest przyczyną zatuczania ptaków. Problem dotyczy np. pojedynczo trzymanych papużek falistych. Ich jedyną rozrywką staje się jedzenie. W wyniku czego stają się one mniej ruchliwe, niechętnie latają, co oczywiści sprzyja przybieraniu na wadze. Taki stan rzeczy może doprowadzić nawet do przedwczesnej śmierci ptaka.

Kolejnym błędem żywieniowym na który warto zwrócić uwagę jest nieregularne karmienie ptaków. Prowadzi ono do nerwowości, bójek o pokarm, jedzenia „na zapas”, na skutek czego mogą pojawić się poważne zaburzenia trawienia.

Podawanie ptakom pokarmów nie przeznaczonych dla nich jest kolejnym błędem nagminnie pojawiającym się wśród hodowców. Często podawane są ptakom słodycze, chipsy, kawa, alkohol itp. Podawanie zwierzętom takich produktów jest dla nich bardzo niebezpieczne i może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi.

Pamiętajmy co za dużo to nie zdrowo! Nawet witaminy w zbyt dużej ilości mogą naszym podopiecznym zaszkodzić. Starajmy się aby dieta naszych skrzydlatych pupili była urozmaicona i zawierała odpowiednie ilości składników pokarmowych. Nie zapominajmy również o zapewnieniu im odpowiedniej dawki ruchu.

K.K.

3